Inregistrarea în 2024 a cheltuielilor cu chiria aferenta contractele încheiate cu persoanele fizice
Ce sunt veniturile din cedarea folosinței bunurilor?
Veniturile din cedarea folosinței bunurilor sunt veniturile, în bani și/sau în natură, provenind din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile, obținute de către proprietar, uzufructuar sau alt deținător legal, altele decât veniturile din activități independente.
În această categorie de venit se cuprind veniturile din:
a) închirieri și subînchirieri de bunuri mobile și imobile din patrimoniul personal;
b) arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal;
c) închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, indiferent de numărul de locuințe în care sunt situate acestea.
Veniturile obținute din închirieri și subînchirieri de bunuri imobile din patrimoniul personal sunt cele din cedarea folosinței locuinței, a caselor de vacanță, garajelor, terenurilor și altele asemenea, a căror folosință este cedată în baza unor contracte de închiriere/subînchiriere, uzufruct, arendare și altele asemenea, inclusiv a unor părți din acestea, utilizate în scop de reclamă, afișaj și publicitate.
Contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, au obligația înregistrării contractului încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent, prin depunerea Cererii de înregistrare a contractelor de locațiune, însoțită de o copie a contractului de închiriere.
Cum se stabilește venitul net și impozitul datorat atunci când persoana fizică închiriază persoanei juridice?
În cazul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor realizate de persoanele fizice plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, venitul brut reprezintă totalitatea sumelor în bani şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între părți.
Venitul brut se majorează cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozițiilor legale, în sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui deținător legal, dacă sunt efectuate de cealaltă parte contractantă.
În situația în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei valute, venitul brut se determină pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Națională a României, din ziua precedentă celei în care se efectuează plata.
Venitul net din cedarea folosinței bunurilor, se stabilește la fiecare plată, de către plătitorii de venit, persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra acestuia.
Plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă au şi obligația de a calcula, reține, declara şi plăti impozitul corespunzător sumelor plătite.
Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net şi se reține la sursă, de către plătitorii de venituri, la momentul plății veniturilor.
Impozitul calculat şi reținut reprezintă impozit final şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.
Plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entități au obligația de a declara impozitul pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor prin depunerea formularului 100 Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat, până pe 25 a lunii următoare celei în care s-a făcut plata chiriei.
Cum procedăm în Nexus cu înregistrarea acestor tipuri de cheltuieli?
1. Adăugăm în modulul Balanța de verificare un cont analitic pentru cheltuiala cu chiria datorată persoanelor fizice:
2. Adăugăm în modulul Balanța de verificare un cont analitic pentru impozitul pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor:
3. Adăugăm în Bunuri si servicii -conturi analiticul pentru cheltuiala cu chiria plătită persoanelor fizice de tip P = Cheltuiala:
4. Adăugăm în Bunuri si servicii -conturi analiticul pentru impozitul pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor de tip X = Discounturi primite si impozite cu reținere la sursă
5. Configurăm un articol de tip cheltuială în Bunuri si servicii -Articole pentru chiria datorată persoanelor fizice si vom avea grijă ca, pentru acest articol, să creăm o clasa separată de cheltuieli pe care vom pune contul prioritar creat special in balanță. Cream o clasă separată deoarece pe aceasta clasă vom seta impozitul cu reținere la sursă. De asemenea, fiind vorba despre persoane fizice, articolul va fi creat cu cota zero de TVA la intrarea și la ieșire:
6. Configuram un articol de tip Discount primit/Impozit reținut la sursa pentru care vom crea o clasă separată, cu contul prioritar aferent impozitului, creat special în balanță:
După configurarea articolului de cheltuială și a celui de taxă, vom seta pe clasa articolului de cheltuială o taxă cu reținere la sursă pentru care vom alege articolul corespunzător de taxă.
Pentru aceasta intrăm pe clasa aferentă articolului de cheltuială:
Și în tabul Taxe si impozite facem setările pentru impozitul retinut la sursă:
7. Operăm în modulul Intrari => Facturi furnizori suma brută a chiriei prevăzută în baza contractului încheiat intre părți:
8. Nota contabilă corespunzătoare acestui document va fi:
Cum se va genera D100 din Nexus cu impozitul pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor?
Vom intra în modulul Declarația 100 (cont unic), și vom executa operațiunea Reinitializez:
Apoi vom căuta poziția aferentă acestui tip de impozit:
Vom seta contul corespunzător din balanță aferent acestui tip de impozit și vom pune bifa în câmpul Inclus in declarație:
După care vom executa operațiunea Colectez în D100:
După ce suma impozitului a fost colectată în declarație, urmăm pașii cunoscuți pentru validarea si depunea declarației.