Acest site folosește cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi și politica noastră de confidențialitate

N E X U S
Nexus ERP

Nexus ERP progres

loading

Operare efecte comerciale


Denumirea generică de efecte comerciale cuprinde diferitele tipuri de titluri de valoare care atestă, după caz, datorii sau creanțe în cadrul relațiilor comerciale cu furnizorii, respectiv clienții.
În Nexus vom opera aceste efecte și vom urmări ce se întâmplă din punct de vedere al partenerilor de la data emiterii efectului și până la decontare.
 
Este bine să cunoaștem de la început că repartizarea de facturi reprezintă în Nexus o schimbare de status pentru facturile repartizate, acestea apărând plătite sau încasate, după caz, în modulul Facturi furnizori sau Facturi clienți, iar în Urmărire parteneri se pot evidenția separat soldurile .
 

Mod operare Plată furnizor cu C.E.C.

 
Exemplificăm acordarea unui C.E.C. unui furnizor cu decontare ulterioară și adăugăm un document de tip plată în aceeași manieră ca o operațiune din modulul Banca în lei, cu repartizare de facturi.
 
Operare efecte comerciale
 
Articolul contabil ce arată că furnizorul este achitat prin CEC-ul înregistrat este următorul:
 
Operare efecte comerciale
 
Astfel, în Facturi furnizori culoarea documentului plătit integral prin CEC va deveni verde (exact ca în cazul plăților prin casă sau prin bancă):
 
Operare efecte comerciale
 
În modulul Urmărire furnizori putem evidenția soldul final (ce râmâne de achitat după ce am garantat la plată acea factură printr-un efect cu decontare ulterioară), dar și soldul ce include efectele încă neîncasate:
 
Operare efecte comerciale
 
 

Mod operare Încasare client cu bilet la ordin

 
Înregistrarea biletului la ordin se face sub formă de încasare în modulul Efecte comerciale, iar repartizarea facturii sau facturilor se operează similar încasărilor din modulul financiar.
 
Operare efecte comerciale
 
În modulul Facturi clienți vom observa că factura repartizată pe efectul comercial va apărea ca încasată:
 
Operare efecte comerciale
 
Articolul contabil atestă încasarea clientului:
 
Operare efecte comerciale
 
În modulul BI - Urmărire clienți avem posibilitatea de a verifica soldul partenerului cu includerea sumei încasate prin efect comercial, dar și fără această sumă.
 
Operare efecte comerciale
 

Decontarea la termen a C.E.C.-ului aferent plății furnizorului

 
În modulul financiar corespunzător, Banca în lei, vom opera decontarea propriu zisă a C.E.C. -ului.
Din punct de vedere contabil, operațiunea trebuie să stingă contul 403, astfel că în antetul documentului vom completa acest cont.
 
Decontarea plății către furnizor o vom opera după cum urmează, prin repartizarea efectului comercial înregistrat:
 
Operare efecte comerciale
 
Articolul contabil aferent:
 
Operare efecte comerciale
 
Observăm că după repartizare vom regăsi factura (care inițial a fost repartizată pe C.E.C.) în liniile documentelor repartizate pe documentul de decontare:
 
Operare efecte comerciale
 
În modulul Efecte comerciale vom regăsi și C.E.C.-ul cu culoarea verde, specifică documentelor ce au plata integrală.
 
Operare efecte comerciale
 
Documentul operat inițial, C.E.C.-ul, a suferit o modificare de conținut, întrucât factura care apărea ca document repartizat pe efectul comercial, acum s-a mutat pe documentul operat în Banca în lei, o dată cu repartizarea efectului comercial. Cu alte cuvinte, C.E.C.-ul a reprezentat un document intermediar de plată pentru factură.
 

Decontarea la termen a Biletului la Ordin aferent încasării clientului

 
În modulul financiar corespunzător, Banca în lei, vom opera decontarea propriu zisă a Biletului la Ordin.
Din punct de vedere contabil, operațiunea trebuie să stingă contul 5112, astfel că în antetul documentului vom completa acest cont.
 
Decontarea încasării de la client o vom opera după cum urmează, prin repartizarea efectului comercial înregistrat:
 
Operare efecte comerciale
 
Articolul contabil aferent este acesta:
 
Operare efecte comerciale
 
Observăm că după repartizare vom regăsi factura (care inițial a fost repartizată pe biletul la ordin) în liniile documentelor repartizate pe documentul de decontare:
 
Operare efecte comerciale
 
În modulul Efecte comerciale vom regăsi și Biletul la ordin având culoarea verde pe fundal, specifică documentelor ce au încasarea integrală.
 
Operare efecte comerciale
 
Documentul operat inițial, Biletul la ordin, a suferit o modificare de conținut, întrucât factura care apărea ca document repartizat pe efectul comercial, acum s-a mutat pe documentul operat în Banca în lei, o dată cu repartizarea efectului comercial. Cu alte cuvinte, Biletul la ordin a reprezentat un document intermediar de încasare a facturii.
 

Ștornarea efectelor comerciale

 
În situația în care este necesar sa operăm o ștornare a unui efect comercial, vom înregistra un document nou aferent acelui partener, încasare sau plată, după caz, și ne vom folosi de asistentul de Ștornare existent.
 
Operare efecte comerciale
 
Observăm detaliile ce se completează automat pe document:
 
Operare efecte comerciale
 
Articolul contabil aferent ștornării este acesta:
 
Operare efecte comerciale
 
 

Cum operăm efectele girate

 
Întâlnim în practică situația în care Biletul la ordin pe care îl primim pentru încasarea clientului se girează unui terț furnizor pentru plata datoriei către acesta (sau parțial).
În Nexus vom opera acest lucru în felul următor:
 
Vom crea în Balanța de verificare un cont de bancă pe care il putem denumi generic Efecte girate
 
Operare efecte comerciale
 
Încasăm în banca de efecte girate facturile de client aferente:
 
Operare efecte comerciale
 
Operăm plata facturilor de furnizori corespunzătoare:
 
Operare efecte comerciale
 
Spre deosebire de operarea efectelor comerciale clasice, în cazul efectelor girate nu mai este cazul să utilizăm conturile 5112 și 403, iar în urma operațiunilor înregistrate, soldul pe contul de bancă destinat efectelor girate trebuie să fie nul.

  •     Câmpuri disponibile
  • Prezentare interfață