Acest site folosește cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi și politica noastră de confidențialitate

N E X U S
Nexus ERP

Nexus ERP progres

loading

Comenzi productie - mod de lucru


Producția pe bază de comenzi reprezintă o soluție fiabilă pentru firmele care efectuează producție de serie mică și utilizează un număr restrâns de resurse, aici incluzând atât utilajele de producție, cât și salariații. Ciclul de producție urmează o serie de operațiuni de efectuat, facilitate de utilizarea asistenților din program.

 

Alte facilități ale acestui mod de lucru sunt evidențiate prin:

  • stabilirea detaliilor de execuție în urma prelucrării cerințelor clienților;
  • lansarea în producție a subansamblelor și a produselor finite;
  • rezervarea stocului de materii și materiale utilizate;
  • generarea de cereri de aprovizionare pentru materia prima;
  • urmărirea gradului de fezabilitate prin generarea rapoartelor customizate.

 

Vom exemplifica producția pe bază de comenzi pentru o fabrică de panificație. Firma se ocupă cu producția de pâine și derivate, având un număr limitat de produse finite. Preluam o comandă de pâine cu secară de la un client. Ne asigurăm pentru început că pentru produsul finit avem definită o rețetă. Am ales ca pentru acest exemplu unul dintre subansamble să se producă tot pe baza unei rețete, respectiv coca.

 

Pe baza comenzii de la client, vom crea o comandă de producție. Din modulul comenzi producție adăugăm o comandă nouă prin apelarea butonului Adaugă din antet.

 

Comenzi productie - mod de lucru

 

Completăm datele din antet în mod obligatoriu după cum urmează:

  • Serie - selectăm carnetul din care dorim să fie preluat numărul documentului;
  • Număr - putem completa manual un număr de document sau în cazul în care a fost selectat un carnet, acesta va fi incrementat automat la validare;
  • Gestiune - se va selecta gestiunea din care vom face ulterior vânzarea producției;
  • Beneficiar - alegem din nomenclator clientul aferent;
  • Comanda Client - acest câmp conține toate comenzile neonorate ale clientului selectat anterior și o selectăm pe cea pe care dorim să o prelucrăm;
  • Centru de profit - se va completa acest câmp cu centrul de profit aferent.

 

Pasul următor ar fi să preluăm bunurile de pe comanda de client, prin apelarea butonului Adaugă din antet și selectarea opțiunii din comandă internă/client.

 

Comenzi productie - mod de lucru

 

Observăm că sunt aduse și materiile prime aferente subansamblului cu necesarul aferent de pe rețetă.

 

Comandă furnizor

În cazul în care nu avem stoc pentru produsele din comanda putem genera o comandă pentru furnizor. Apelăm din antet asistentul de generare comandă pentru furnizor, iar în fereastra nou deschisă vom completa cantitatea necesară pe care dorim să o avem pe stoc. Automat vor fi preluate furnizorul tradițional și ultimul preț de achiziție. Selectăm produsele și salvăm. În modulul de comenzi pentru furnizori vom regăsi fiecare comandă în parte.

 

Comenzi productie - mod de lucru

 

Lansare producție

Putem lansa în producție chiar dacă nu avem stoc, descărcarea făcându-se ulterior după ce am recepționat marfa de la furnizor. Apelăm asistentul de lansare în producție și selectăm produsele de pe comandă.

 

Comenzi productie - mod de lucru

 

Dacă am bifat opțiunea deschid document creat se va deschide o nouă fereastră aferentă lansării în producție unde vom opera documentele necesare pentru finalizarea producției.

 

Generare bon consum

 

Consumul efectiv al materiilor prime și a materialelor se face pe baza bonului de consum. Din documentul deschis anterior, vom apela din antet asistentul de generare a bonului de consum.

În fereastra nou deschisă avem 3 opțiuni suplimentare care facilitează generarea documentului:

  • Forțează actualizarea stocului - vom bifa această opțiune în cazul în care avem stoc insuficient, dar dorim descărcarea materiilor cu mențiune că stocul va avea valoare negativă până când va fi reglat prin intermediul unui proces verbal;
  • Crează o nouă fază pentru consumurile neefectuate - bifăm această opțiune dacă dorim descărcarea doar pentru materiile pentru care există stoc, iar pentru cele care nu au stoc să fie generată o nouă fază;
  • Selecție manuală din stoc - această opțiune ne permite să alegem ce cantitate dorim pentru fiecare produs din mai multe gestiuni.

 

Selectăm opțiunile dorite și apelăm butonul Generează. Dacă consumul s-a realizat cu succes vom primi statusul OK.

 

Comenzi productie - mod de lucru

 

Generare bon predare

 

În mod similar vom genera și bonul de predare pe bază căruia se va face recepția pe stoc a produsului finit. Vom apela din antet asistentul de generare bon de predare, iar din noua fereastră deschisă vom alege produsul finit, completăm primitorul și beneficiarul și apelăm butonul salvez.

 

Comenzi productie - mod de lucru

 

Generare factură client

 

Revenim în comanda de client din modulul de ieșiri și apelăm asistentul de generare Factură client. Aici putem bifa mai multe opțiuni care facilitează finalizarea producției. Vom bifa ca la salvare să ne fie deschis documentul aferent facturii cu statusul de validată și închidem comanda.

 

Comenzi productie - mod de lucru

 

Se va deschide o nouă fereastră aferentă facturii de client, având posibilitatea de a o tipări și trimite către client. Ulterior, vom alege metoda de încasare și închidem factura.

 

În final, dacă revenim pe comanda de producție aceasta va avea statusul finalizat, fiind închisă o dată cu facturarea către client/beneficiarul final.


  •     Lansare productie din bonuri nedescarcate
  • Gestiune agricolă