Acest site folosește cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi și politica noastră de confidențialitate

N E X U S
Nexus ERP

Nexus ERP progres

loading

Configurare POS Restaurant


Pentru a putea utiliza interfețele destinate vânzării în regim retail, va trebui să definim și să configurăm pentru început o casă de marcat pe care vom defini ulterior un POS.

Rolul acestui POS este de a asigura comunicarea dintre aparatul de marcat fiscal și interfața de vânzare.

Configurarea unei case de marcat o vom realiza din modulul Aparate de marcat fiscale. Pentru a vedea pas cu pas cum trebuie configurată o casă de marcat, recomandăm parcurgerea acestui articol.

În antetul documentului vom completa datele aferente driver-ului setat pentru casa de marcat.

 

Configurare POS

 

Adăugarea unui nou POS o vom face din tab-ul Pos-uri.

Să spunem că dorim configurarea unei interfețe de tip Restaurant pentru care am setat anterior o casă de marcat. Vom avea în vedere completarea următoarelor câmpuri:

  • tip interfață - vom stabili în ce fel de interfață dorim să operăm, în cazul de față vom alege Restaurant;
  • denumire POS - vom stabili o denumire sugestivă prin care vom identifica pos-ul creat;
  • gestiune - vom selecta gestiunea din care dorim să vindem produsele (este important ca pe gestiunea aleasă să fie configurate listele de prețuri pentru conturile din care se face vânzarea);
  • conturile din care se face vânzarea - ne vom asigura că bifăm toate conturile asociate produselor pe care dorim să le includem în procesul de vânzare;
  • utilizatori cu drept de operare - selectăm doar utilizatorii care dorim să opereze în interfața de vânzare. Anumite operațiuni pot fi restricționate pentru acești utilizatori, fiind necesară intervenția sau aprobarea unui utilizator administrator;
  • utilizatori cu drept de administrare POS - vom selecta doar acei utilizatori care dorim să aibă acces nelimitat la administrarea pos-ului;

 

Utilizatorii care pot lucra pe POS trebuie să fie specificați în setările aplicate la configurarea POS-ului și să aibă setat un angajat din modulul personal legat de utilizator.

 

  • procedură închidere fiscală - se va alege metoda de cumulare a bonurilor fiscale la realizarea închiderii fiscale.

 

Se recomandă închiderea fiscală fără cumularea bonurilor, operațiunea fiind una ireversibilă. Este important să verificăm documentele înregistrate pentru ca acestea să fie conforme cu înregistrările de pe casa de marcat.

Avem posibilitatea de a stiliza după bunul plac aspectul interfeței de vânzare, selectând valorile dorite din opțiunile prestabilite a câmpurilor: culoare temă, locație taburi saloane, mod afișare grupe/butoane, format pictograme.

 

Configurare POS

 

În tab-ul General vom stabili ce drepturi dorim să oferim operatorului care va utiliza interfața de vânzare.

Vânzare produse fără stoc

În cazul în care dorim să vizualizăm produse pentru care nu avem încă stoc, avem această posibilitate dacă bifăm opțiunea Vizualizez produse fără stoc la căutare produse.

 

De reținut faptul că descărcarea din gestiune se va înregistra cu stoc negativ, fiind recomandat ca la o perioadă să se realizeze un proces verbal plus/minus diferențe de inventar pentru a echilibra stocurile.

 

Delogare automată

După operarea unui bon fiscal avem posibilitatea de a fi delogați automat din program, prin bifarea opțiunii Delogare automată după închiderea bonului. Această facilitate este utilă dacă pe un singur pos lucrează mai mulți operatori și se dorește o evidență clară a activității fiecăruia.

 

Opțiunea de delogare automată după X secunde este valabilă doar pentru interfața de Restaurant. Astfel putem seta un interval în care dacă nu a fost detectată nicio activitate, utilizatorul să fie delogat automat din program.

 

Document nou automat după validarea documentului

În cazul în care se debifează câmpul, la deschiderea aplicației NexusEasyRetail, la delogarea utilizatorului și după validarea fiecărui bon, utilizatorul va fi direcționat într-o fereastră în care are posibilitatea de a alege ce tip de document dorește să opereze în continuare.

Utilizatorul poate opta între a opera un bon nou, respectiv o comandă nouă pentru interfața de catering sau un document specific activităților complementare, în baza modelelor definite și în cazul în care utilizatorul are licență NexusRetail.

 

Configurare POS

 

Permisiunile și restricționările la nivel de operațiuni le vom seta din tab-ul Drepturi, unde avem de ales între a permite sau a bloca accesul la o operațiune. La o serie de operațiuni putem seta ca acestea să fie permise doar prin autorizarea de către un administrator.

Tot în fereastra Drepturi putem stabili gradul de accesabilitate pe care îl au operatorii, în cazul interfeței de Restaurant - Ospătarii. Spre exemplu, un ospătar poate avea permisiunea de a deschide sau închide restaurantul, de a vizualiza rapoarte ospătari sau de a deschide nota de plată pe mesele repartizate altor ospătari.

 

Configurare POS

 

În tab-ul Locații de vânzare vom seta locurile de unde dorim să operăm vânzările. Acestea vor fi vizibile în interfața programului, divizarea pe locații fiind utilă în cazul în care dorim să avem o evidență clară a vânzărilor în funcție de locație.

Configurare POS Restaurant

Dacă vom selecta o locație de vânzare, spre exemplu Salon 1, vom fi redirecționați către o nouă fereastră unde putem configura mesele și secțiile de la nivelul acestei locații.

Adăugare unei mese o vom face din tab-ul Mese apelând butonul Aranjare mese din meniul de sus. Aici putem seta câte locuri să aibă o masă, dimensiunea acesteia și avem la dispoziție mai multe ilustrate din care putem alege, pentru a avea un aspect plăcut în interfața de vânzare.

Configurare POS Restaurant

Vom adăuga în tab-ul Secții doar acele secții pe care dorim să le regăsim în interfața de vânzare.

În final vom seta parametrii de conectare la baza de date. În acest moment vom considera că avem instalat deja NexusEasy Retail, Nexus Print și există comunicarea cu casa de marcat.

 

Configurare POS

 

Vom crea o copie a iconiței aferente aplicației Nexus EasyRetail și o vom plasa într-un loc accesibil pe desktop. Operăm click-dreapta pe scurtătura creată și alegem opțiunea Open file location/ Deschide locație fișiere. În fereastra nou deschisă selectăm folderul Local și deschidem fișierul Setări unde vom specifica numele societății pe care am realizat configurările, iar la parametrul idPos vom completa numărul POS-ului creat anterior (id-ul pos-ului este completat automat la crearea acestuia). Dacă interfața va fi utilizată doar de un singur utilizator pot fi completate câmpurile utilizator și parolă, iar de asemenea se poate completa și câmpul FastLogin dacă dorim o autentificare mai rapidă în program.


  •     Câmpuri disponibile
  • Plata cu încasare modernă