Acest site folosește cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi și politica noastră de confidențialitate

N E X U S
Nexus ERP

Nexus ERP progres

loading

Decontul de T.V.A. și Declarația Intrastat


Ce reprezintă D300?

În aplicația Nexus decontul de T.V.A. se poate accesa din modulul Contabilitate - Deconturi și declarații fiscale - Decontul de T.V.A.

 

Decontul de T.V.A.

 

Prin intermediul butonului "Adaug" se poate crea și deschide decontul de T.V.A.

 

Decontul de T.V.A.

 

Interfața decontului permite selecția tipului de decont : lunar, trimestrial, etc.

 

Decontul de T.V.A.

 

Se va selecta luna de raportare pentru care se dorește întocmirea decontului.

 

Decontul de T.V.A.

 

Se va selecta reprezentantul legal al societății care raportează decontul de T.V.A.

 

Decontul de T.V.A.

 

Prin intermediul butonului "Colectez" se vor încărca în decontul de T.V.A. operațiunile contabile cu T.V.A.

 

Decontul de T.V.A.

 

Butonul "Calcul" are rolul de a calcula automat datele încărcate în decontul de T.V.A.

 

Decontul de T.V.A.

 

După calcularea datelor colectate în decont, se validează declarația cu ajutorul butonul "Validez".

 

Decontul de T.V.A.

 

Obligaţia furnizării datelor pentru sistemul statistic "Intrastat" revine operatorilor economici care îndeplinesc următoarele condiţii:

-sunt înregistraţi în scopuri de taxă pe valoare adaugată (au cod de identificare fiscală);

-realizează schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;

-valoarea totală anuală a schimburilor de bunuri pentru fiecare din cele două fluxuri, introduceri şi respectiv expedieri, depăşeşte nivelul pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru fiecare an.

Există trei categorii de operatori:

*operatorii economici care au avut obligaţia de raportare în sistemul statistic "Intrastat" pentru întregul an anterior celui de referinţă şi care pe tot parcursul anului anterior celui de referinţă au realizat un nivel al schimburilor intra-UE de bunuri superior nivelului pragurilor valorice "Intrastat" stabilite pentru anul de referinţă, separat pentru fiecare flux. Aceştia completează şi transmit "Declaraţia statistică Intrastat" pentru întregul an de referinţă;

*operatorii economici care au dobândit obligaţia de raportare pentru sistemul statistic "Intrastat" în cursul anului anterior celui de referinţă, prin depăşirea pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul anterior celui de referinţă, separat pentru fiecare flux. Aceştia completează şi transmit statistică "Intrastat" pentru întregul an de referinţă;

*operatorii economici care depăşesc nivelul pragurilor valorice "Intrastat" în cursul anului de referinţă, separat pentru fiecare flux. Obligaţia de raportare pentru sistemul statistic Intrastat a acestora intervine în luna în care valoarea cumulată de la începutul anului de referinţă a schimburilor intra-UE de bunuri depăşeşte nivelul pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul de referinţă, separat pe cele două fluxuri.

Pragurile valorice "Intrastat" reprezintă valori maxime a schimburilor intra-UE sub care operatorii economici sunt scutiţi să transmită declaraţia Intrastat. Pragurile valorice "Intrastat" se stabilesc separat pentru fiecare flux şi pot avea valori diferite pentru introduceri şi respectiv expedieri intracomunitare de bunuri.

 

Informaţiile privind pragurile valorice "INTRASTAT" se publică anual, în Monitorul Oficial al României, la sfârşitul anului anterior celui pentru care pragurile valorice sunt în vigoare.

Informaţiile privind pragurile valorice Intrastat se publică anual, în Monitorul Oficial al României, la sfârşitul anului anterior celui pentru care pragurile valorice sunt în vigoare. Pragurile valorice INTRASTAT stabilite pentru anul 2022 sunt:

-pentru importuri intra-UE: 900.000 lei

-pentru exporturi intra-UE: 900.000 lei

Operatorii economici furnizori de date Intrastat trebuie să transmită lunar la INS, în format electronic, o declaraţie statistică în care sunt folosite următoarele noţiuni specifice:

introducere de bunuri: sosirea bunurilor în România din Statele Membre ale Uniunii Europene;

expediere de bunuri: ieşirea bunurilor din România către Statele Membre ale Uniunii Europene.

- online utilizând aplicaţia pusă la dispoziţie de INS;

- offline utilizând softul pus la dispoziţie de INS.

Pentru mai multe informații accesați:Site Intrastat

În aplicația Nexus această declatație se generează automat din decontul T.V.A. prin intermediul butonului Declarație Intrastat.

 

Decontul de T.V.A. , Declaratie Intrastat

 

După validarea decontului avem posibilitatea să efectuăm salvarea acestuia în două tipuri de fișiere:

* Fișier XML pentru programul DUK Integrator (softJ) declarația 300 - se poate verifica dacă documentul conține sau nu erori înainte de transmiterea acestuia;

* Fișier XML pentru import în Declarația 300 PDF;

 

Decontul de T.V.A. , Declaratie Intrastat

 

Prin intermediul butonului "Rapoarte customizate" se pot configura sau utiliza o serie de rapoarte referitoare la decontul de T.V.A.

 

Decontul de T.V.A. , Declaratie Intrastat


  •     Câmpuri disponibile
  • Prezentare interfață