Operare în cadrul modulului vanzari retail
În modulul Vânzări retail se regăsesc zeturile ce provin din aplicațiile de vânzare, din închiderile manuale efectuate în modulul Bonuri fiscale, din adăugarea simplificată operată de utilizatori sau importate prin diferitele metode puse la dispoziție de program.
Adăugare simplificată
Așa cum se operează în modulul de Bonuri fiscale aceste zet-uri, în aceeași manieră vom opera și în modulul Vânzări retail.
Diferența ar fi că pe un zet introdus în acest fel nu putem să mai introducem partenerul de pe un bon anume. În operarea frecventă nu este necesar să introducem partenerii acolo unde s-a emis bon fiscal pe care s-a trecut codul fiscal al clientului. Este important să adăugăm facturile la bonuri, care sunt un alt tip de document identificat separat în declarația 394.
Verificăm pașii de configurare pentru articolele generice de tip valoric ce se vor insera pe zet, tabela de Articole bonuri fiscale fiind aceeași ca la Bonuri fiscale.
Adăugarea de Zeturi poate genera monetare în modulele financiare, dacă s-a optat pentru acest lucru. (Regăsim în modulul Bonuri fiscale - Opțiuni - bifa Generez monetare în modulele financiare). Implicit și recomandat este să generăm încasările în Casa în lei pentru fiecare zet, automat.
Modul de operare în cadrul asistentului este următorul:
- se completează informațiile legate de data zetului, gestiunea de vânzare, numărul zetului, numărul dispozitivului fiscal, numărul de bonuri de pe acel zet și agentul de vânzare
- se introduc sumele aferente de pe zet cumulate pentru produse, servicii, avans și discount, pe cote de tva
- se introduc metodele de plată - și vom observa că totalul se incrementează automat pe câmpul de încasare numerar, iar dacă vom completa o sumă pe alt câmp, de tichete sau card, se vor reface automat calculele.
După adăugarea simplificată, în interiorul modulului regăsim zet-ul respectiv cu toate informațiile aferente:
În modul financiar regăsim, pe conturile corespunzătoare, sumele defalcate conform zetului:
Adăugare automată
Un raport Zet se poate adăuga automat în acest modul în momentul efectuării închiderii fiscale din modulul Bonuri fiscale, dar și dacă se operează pe una din aplicațiile de vânzare ale Nexus și se efectuează raportul Zet sau închiderea de zi, după caz.
Este esențial de știut că operațiunea de ștergere a unui raport Zet din modulul Vânzări retail nu este reversibilă, adică bonurile fiscale care fac parte din acel zet NU se vor reinsera în modulul Bonuri fiscale, ci va trebui să le operăm din nou!
Generare monetare în modulele financiare
În situația în care în cadrul modulului nu a fost bifată opțiunea de generare monetare la momentul introducerii raportului zet sau atunci când s-a efectuat închiderea fiscală în modulul de Bonuri fiscale, mai avem o șansă de a genera în mod automat aceste monetare în casa în lei.
Asistentul ne ajută să identificăm care dintre zeturi nu are deja generat monetare, evitând astfel dubla înregistrare:
După ce vom selecta perioada dorită, după căutare vor apărea toate rapoartele fiscale din lună. Pe coloana de observații primim informația dacă există sau nu generat deja Raportul fiscal:
Bifăm acele linii aferente zeturilor din datele dorite și generăm monetarele.
Importul vânzărilor din fișierul extras de la casa de marcat
În același mod ca în modulul Bonuri fiscale, putem apela la fișierele extrase de la casa de marcat pentru a importa rapid vânzările de pe dispozitivul fiscal.