Acest site folosește cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi și politica noastră de confidențialitate

N E X U S
Nexus ERP

Nexus ERP progres

loading

Plata TVA-ului aferent unei facturi de import (TVA plătit în vamă sau de comisionar vamal)


Operarea TVA-ului aferent unei facturi de import implică 2 situații:

 

1. TVA achitat de un comisionar care trimite factura aferentă TVA-ului plătit

În acest caz, comisionarul va emite către firma importatoare o factură furnizor. În acest caz, având nevoie ca articolul contabil să fie de forma 4426=401 cu valoarea TVA-ului, ar trebui realizate următoarele setari în Nexus:

  • adăugarea unui cont în nomenclatorul de conturi (Bunuri și servicii Conturi) de tip Cheltuiala (P) având ca și cont generic și cont cheltuială contul 4426, cota de tva 0, - denumindu-l TVA plătit în vamă

-acest cont îl vom alege ca și linie pe factura de furnizor primită de la comisionar. Ulterior, această factură va fi achitată catre comisonar prin virament sau numerar (401 = 5121).

 

2. TVA achitat direct de catre firma importatoare catre Biroul Vamal.

Dacă firma importatoare plătește direct TVA-ul în vamă (prin virament bancar sau numerar), operațiunea care ar trebui înregistrată este o plată în modulul financiar corespondent ( Banca în lei sau Casa în lei), având ca și cont corespondent contul de TVA deductibilă 4426*. Astfel, nota contabila ce va fi generată va fi următoarea: 4426 = 5121/5311. În Jurnalul de cumpărări Decont se va duce TVA-ul de pe factura de furnizor operată (partener extracomunitar plătitor de TVA -China de exemplu, cota TVA pe produs în nomenclator). Nu se va face nota contabilă cu TVA-ul pe factura furnizor, doar se va duce ca și suma în Jurnal Cumparari.

 

În ambele cazuri, TVA-ul va fi colectat în Jurnalul de TVA, respectiv, Decontul de TVA.

 

*se poate pune și contul 446.xx, urmând ca nota 4426=446.xx să fie făcută manual în Note contabile manuale


  •     Operarea unei facturi de achizitie servicii turism
  • Prezentare interfață