Acest site folosește cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi și politica noastră de confidențialitate

N E X U S
Nexus ERP

Nexus ERP progres

loading

Reevaluarea soldurilor în devize


În NexusERP, reevaluarea soldurilor în devize este făcută automat în cadrul modulului Reevaluare solduri devize din meniul Contabilitate->Contabilitate financiară.

 

Există două tipuri de reevaluare a soldurilor în devize:

  • reevaluarea sumelor ce provin din documente de tip facturi furnizori (conturile 401, 404 etc) și facturi clienți (4111, 461 etc).
  • reevaluarea sumelor de tip solduri: aici intră toate conturile pe care dorim să le urmărim ca și sold final (5314, 5124, 4551, 541, 542 etc)

 

Reevaluarea în NexusERP

În Nexus ERP reevaluarea sumelor în valută se face în cadrul modulului Reevaluare solduri devize (Contabilitate->Contabilitate financiară), apelând comanda Actualizez.

În fereastra apărută se vor afișa două setări privind:

  • facturile pe care le dorim a le reevalua: toate sau Doar facturile fără curs de reevaluare;
  • metoda de revaluare: Curs de revaluare = curs istoric sau Preia cursul de reevaluare din tabel

 

Reevaluarea soldurilor în devize

 

La salvare vor fi aduse documentele ce nu sunt închise (repartizate pe documente de plată în casă, bancă, compensari etc) sau soldul existent la finalul sesiunii de lucru curente.

 

Reevaluarea soldurilor in devize

 

În funcție de cursul istoric al documentelor (cursul facturii sau cursul de reevaluare din luna precedentă) se vor genera articole contabile cu diferențele de curs valutar (favorabile sau nefavorabile).

 

 

Reevaluarea sumelor ce provin din documente

Având în vedere legislația în vigoare prin care avem obligativitatea de a actualiza lunar datoriile și creanțele în valută, Nexus ERP efectuează automat această actualizare, luând în calcul cursul valutar BNR al valutei respective de la finalul lunii în cauză.

 

Reevaluarea se face pornind de la:

  • cursul introdus pe documentul operat (dacă reevaluarea este făcută în aceeași lună cu documentul operat);
  • cursul reevaluarii anterioare (pentru documentele din urmă, care au cel puțin o reevaluare efectuată).

După salvarea ferestrei vom vedea pe ecran documentele ce prezintă sold la sfârșitul perioadei. Le identificăm pe ecran după tipul documentului (FUR / CLI).

Dacă există diferențe de curs valutar, acestea se vor regăsi în articolele contabile generate în urma operațiunii de colectare articole B.V.

 

 

Reevaluarea sumelor de tip solduri

Pentru o reevaluare corectă a soldurilor trebuie să facem câteva setari inițiale. Astfel, în Balanta de verificare ne asigurăm că toate conturile pe care le dorim a le reevalua au opțiunile de reevaluare bifate: includ in Conturi Devize, Reevaluare solduri devize si este setat devizul aferent (euro, dolar etc)

 

Reevaluarea soldurilor în devize

 

 

În cazul conturilor de tip financiar (5314, 5124), dacă este bifată opțiunea Reevaluare solduri devize de pe cont din Balanta de verificare, nu mai trebuie bifată opțiunea "Note dif. curs valutar" din cadrul opțiunilor modulului financiar (Casa valută, Banca valută)

 

Reevaluarea soldurilor în devize

 

Cursul valutar privind reevaluarea soldurilor trebuie să-l introducem în modulul Nomenclatoare->Administrare->Valute. Intrăm pe devizul dorit și deschidem prin comanda "Curs valutar reevaluare" tabelul ce conține cursurile valutare de reevaluare. Cursul BNR se preia automat apelând comanda "Curs BNR".

  •     Câmpuri disponibile
  • Prezentare interfață