Acest site folosește cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi și politica noastră de confidențialitate

N E X U S

Întrebari și răspunsuri

cautare
intrebare

Care sunt termenele de declarare a transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat în sistemul RO e-Transport? Sunt prevăzute sancțiuni?

Postat de Nexus M.
in data de: 22 Jun 2022 14:53
Pentru generarea codului UIT, utilizatorii prevăzuți la art. 8 alin. (1) pot declara în Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, cu maximum 3 zile calendaristice înainte de data declarată pentru începerea transportului, dar până la prezentarea în punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea în România sau la locul de import, respectiv punerea efectivă în mișcare a vehiculului, după caz.

Termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile calendaristice, începând cu data declarată pentru începerea transportului. Utilizarea de către operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate a acestuia este interzisă.

Nerespectarea prevederilor legislative privind declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat în sistemul RO e-Transport constituie contravenţie (dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni), fiind sancționate cu amenzi care pot ajunge la 100.000 lei în cazul persoanelor juridice (începând cu 1 iulie 2022). A se vedea prevederile art. 13 alin. 2) din OUG 41/2022.

Au fost utile aceste informații?