Acest site folosește cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi și politica noastră de confidențialitate

N E X U S

Întrebari și răspunsuri

cautare
intrebare

Care este functionalitatea contului 166 Datorii care privesc imobilizările financiare?

Postat de Nexus M.
in data de: 03 Jun 2022 12:26

Contul 166 “Datorii care privesc imobilizările financiare”

Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa datoriilor entităţii faţă de entităţile afiliate, respectiv entităţile de care unitatea este legată prin interese de participare.

Soldul creditor al contului reprezintă sumele primite şi nerestituite.

Contabilitatea analitică se ţine distinc pentru activităţile fără scop patrimonial, pe feluri de datorii. Astfel, avem analiticele:

  • 1661 - Datorii fata de entitatile afiliate
  • 1663 - Datorii fata de entitatile asociate si entitatile controlate in comun

Contul 166 “Datorii care privesc imobilizările financiare” este un cont de pasiv.

Contul 166 “Datorii care privesc imobilizările financiare” se creditează prin debitul conturilor:

  • 451 “Decontări între entităţile afiliate” - - cu sumele de încasat de la entităţile afiliate.
  • 453 “Decontări privind interesele de participare” - cu sumele de încasat de la entităţile de care unitatea este legată prin interese de participare
  • 512 “Conturi curente la bănci” - cu sumele încasate de la entităţile afiliate, respectiv de la entităţile de care unitatea este legată prin interese de participare.
  • 665 "Cheltuieli din diferenţe de curs valutar" - cu diferenţele nefavorabile de curs valutar rezultate din evaluarea datoriilor în valută la închiderea exerciţiului financiar.

Contul 166 “Datorii care privesc imobilizările financiare” se debitează prin creditul conturilor:

  • 512 “Conturi curente la bănci” - cu sumele restituite entităţilor afiliate, respectiv celor de care unitatea este legată prin interese de participaer.
  • 739 “Alte venituri din activităţile fără scop patrimonial” - cu diferenţele favorabile de curs valutar rezultate din evaluarea datoriilor în valută la închiderea exerciţiului financiar, precum şi din decontarea datoriilor în valută.Au fost utile aceste informații?