Acest site folosește cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi și politica noastră de confidențialitate

N E X U S

Întrebari și răspunsuri

cautare
intrebare

Care este functionalitatea contului 261 Acţiuni deţinute la entităţile afiliate din cadrul grupului?

Postat de Nexus M.
in data de: 03 Jun 2022 12:26

Contul 261 “Acţiuni deţinute la entităţile afiliate din cadrul grupului”

Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa acţiunilor deţinute la entităţile afiliate.

Soldul debitor al contului reprezintă valoarea acţiunilor deţinute la entităţile afiliate.

Contabilitatea analitică se ţine pe categorii şi feluri (valori) de titluri, grupate pe unităţi emitente.

Contul 261 “Acţiuni deţinute la entităţile afiliate din cadrul grupului” este un cont de activ.

Contul 261 “Acţiuni deţinute la entităţile afiliate din cadrul grupului” se debitează prin debitul conturilor:

 • 106 “Rezerve”
  • cu diferenţa dintre valoarea participaţiilor primite ca urmare a participării în natură la capitalul altor entităţi şi valoarea neamortizată a imobilizărilor corporale şi necorporale care fac obiectul participaţiei;
  • cu majorarea valorii participaţiilor deţinute în capitalul altor entităţi, ca urmare a incorporării rezervelor în capitalul acestora.
 • 205 “Concesiuni, brevete, licenţe, mărci comerciale, drepturi şi active similare” - cu valoarea brevetelor, licenţelor şi altor drepturi şi active similare depuse ca aport la capitalul altor entităţi, în schimbul dobândirii de participaţii la capitalul acestora.
 • 208 “Alte imobilizări necorporale” - cu valoarea altor imobilizări necorporale depuse ca aport la capitalul altor entităţi, în schimbul dobândirii de participaţii la capitalul acestora.
 • 211 “Terenuri şi amenajări de terenuri” - cu valoarea terenurilor şi a amenajărilor de terenuri care fac obiectul participării în natură la capitalul altor entităţi, în schimbul dobândirii de participaţii la capitalul acestora.
 • 212 “Construcţii” - cu valoarea clădirilor care fac obiectul participării în natură la capitalul altor entităţi, în schimbul dobândirii de participaţii la capitalul acestora.
 • 213 “Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale şi plantaţii” - cu valoarea instalaţiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor şi plantaţiilor care fac obiectul participării în natură la capitalul altor entităţi, în schimbul dobândirii de participaţii la capitalul acestora.
 • 214 “Mobilier, aparatură birotică, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale şi alte active corporale” - cu valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protecţie şi altor active corporale care fac obiectul participării în natură la capitalul altor entităţi, în schimbul dobândirii de participaţii la capitalul acestora.
 • 269 “Vărsăminte de efectuat pentru imobilizări financiare” - cu sumele datorate pentru achiziţionarea de imobilizări financiare.
 • 512 “Conturi curente la bănci” - cu valoarea imobilizărilor financiare achiziţionate cu plata prin virament.
 • 531 “Casa” - cu valoarea imobilizărilor financiare achiziţionate cu plata prin numerar.
 • 739 “Alte venituri din activităţile fără scop patrimonial” - cu valoarea acţiunilor primite ca urmare a majorării capitalului social al entităţilor afiliate la care se deţin participaţii, prin încorporarea profitului.

Contul 261 “Acţiuni deţinute la entităţile afiliate din cadrul grupului” se creditează prin debitul contului:

 • 664 “Cheltuieli privind investiţiile financiare cedate” - cu valoarea imobilizărilor financiare scoase din evidenţă.Au fost utile aceste informații?