Acest site folosește cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi și politica noastră de confidențialitate

N E X U S

Întrebari și răspunsuri

cautare
intrebare

Care este functionalitatea contului 308 Diferente de pret la materii prime si materiale?

Postat de Nexus M.
in data de: 03 Jun 2022 12:26

Contul 308 “Diferenţe de preţ la materii prime şi materiale”

Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa diferenţelor (în plus sau în minus) între preţul de înregistrare standard (prestabilit) şi costul de achiziţie, aferente materiilor prime şi materialelor consumabile.

Soldul contului reprezintă diferenţele de preţ aferente materiilor prime şi materialelor consumabile existente în stoc.

Contabilitatea analitică se ţine distinct pentru activităţile fără scop patrimonial şi activităţile economice.

Contul 308 "Diferenţe de preţ la materii prime şi materiale" este un cont bifuncţional, rectificativ al valorii de înregistrare a materiilor prime şi materialelor consumabile.

Contul 308 "Diferenţe de preţ la materii prime şi materiale" se debitează prin creditul conturilor:

 • 401 “Furnizori” - cu diferenţele de preţ în plus (costul de achiziţie este mai mare decât preţul standard sau prestabilit) aferente materiilor prime şi materialelor consumabile intrate în gestiune prin achiziţionarea de la furnizori.
 • 408 “Furnizori-facturi nesosite” - cu diferenţele de preţ în plus (costul de achiziţie este mai mare decât preţul standard sau prestabilit) aferente materiilor prime şi materialelor consumabile intrate în gestiune prin achiziţionarea de la furnizori.
 • 542 “Avansuri de trezorerie” - cu diferenţele de preţ în plus (costul de achiziţie este mai mare decât preţul standard sau prestabilit) aferente materiilor prime şi materialelor consumabile intrate în gestiune prin achiziţionarea din avansuri de trezorerie.
 • 601 “Cheltuieli cu materiile prime” - cu diferenţele de preţ în minus (costul de achiziţie este mai mic decât preţul standard sau prestabilit) aferente materiilor prime ieşite din gestiune.
 • 602 “Cheltuieli cu materialele consumabile” - cu diferenţele de preţ în minus (costul de achiziţie este mai mic decât preţul standard sau prestabilit) aferente materialelor consumabile ieşite din gestiune.
 • 603 "Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar" - cu diferenţele de preţ în minus (costul de achiziţie este mai mic decât preţul standard sau prestabilit) aferente materialelor de natura obiectelor de inventar ieşite din gestiune.

Contul 308 “Diferenţe de preţ la materii prime şi materiale” se creditează prin debitul conturilor:

 • 301 “Materii prime” - cu diferenţe de preţ în minus aferente materiilor prime achiziţionate de la furnizori.
 • 302 “Materiale consumabile” - cu diferenţele de preţ în minus aferente materialelor consumabile achiziţionate de la furnizori.
 • 303 "Materiale de natura obiectelor de inventar" - cu diferenţele de preţ în minus aferente materialelor de natura obiectelor de inventar achiziţionate de la furnizori.
 • 601 “Cheltuieli cu materiile prime” - cu diferenţele de preţ în plus aferente materiilor prime ieşite din gestiune.
 • 602 “Cheltuieli cu materialele consumabile” - cu diferenţele de preţ în plus aferente materialelor consumabile ieşite din gestiune.
 • 603 "Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar" - cu diferenţele de preţ în plus aferente materialelor de natura obiectelor de inventar ieşite din gestiune.Au fost utile aceste informații?