Acest site folosește cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi și politica noastră de confidențialitate

N E X U S
Nexus Salarii

Nexus Salarii progres

loading

Generarea declarației pe propria raspundere pentru contractele part time si calculul contributiilor


OUG 16/2022, schimbă modul de calcul al contribuțiilor aferente contractelor de muncă part-time și a celor cu normă întreagă a salariațiilor care în cursul aceleiași luni obțin venituri din salarii sau asimilate acestora și pentru care baza lunară cumulată este mai mică față de salariul minim brut pe țară garantat începând cu data de 1 august 2022.

 

Pentru determinarea salariului minim brut pe țară, se aplică următoarea formulă:

(Salariul minim brut pe ţară garantat în plată (2550) / Numărul de zile lucrătoare din lună) * Numărul de zile lucrate din lună.

 

Excepțiile se aplică pentru următoarele categorii de salariați:

  • elevii și studenții cu vârsta până în 26 ani, aflați într-o formă de școlarizare;
  • ucenicii prevăzuți în lege cu vârsta de până la 18 ani;
  • persoanele cu dezabilități sau alte categorii prin care legea prevede posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi;
  • persoanele pensionate pentru limită de vârstă aflați în sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor statute speciale sau legi și a celor care, cumulează pensia pentru limita de vârstă din sistemul public de pensii cu cea stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii.
  • salariații care în cursul aceleași luni obțin venituri salariale sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte de muncă part-time iar cumulat, venitul este cel puțin egal cu baza salariului minim brut pe țară garantat.

 

Pentru încadrarea la excepții a unui salariat, angajatorul va solicita acestuia documentele justificative care atesta că salariatul îndeplinește prevederile legislative.

 

În cazul în care salariatul are două sau mai multe contracte de muncă part - time, acesta va trebui să completeze o declarație pe propria raspundere în care să specifice ca baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală sau nu, cu salariului minim brut pe țară.

 

În aplicația NexusERP, licența Nexus Salarii, am implementat începând cu versiunea 22.11.224, noua reglementare legislativa.

 

Pentru plata contribuțiilor la salariul minim, în modulul ''Contracte de muncă'' se va accesa tab-ul ''Jurnal modificari'' butonul ''Modific'' și se va selecta ''Parametrii salarii'' de unde trebuie sa se jurnalizeze opțiunea ''Contribuții CAS și CASS'' în funcție de caz, cu valoarea:

* în cazul în care veniturile din salarii sau asimilate acestora, cumulate sunt inferioare salariului minim brut garantat se va selecta valoarea ''La salar minim 1''

* în cazul salariațiilor care se încadrează la excepții se va selecta valoarea ''Exceptat''

Generarea declarației pe propria raspundere pentru contractele part time si calculul contributiilor

cazul în care un salariat deține două sau mai multe contracte de muncă iar venitul cumulat este cel puțin egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat, acestuia îi revine obligația de a depune o declarație pe propria raspundere din care să rezulte că baza de calcul cumulată este mai mare sau egala cu salariul minim brut pe țară.

Generarea declarației pe propria raspundere pentru contractele part time si calculul contributiilor

pe propria răspundere poate fi generată automat din programul Nexus ERP, licenta Nexus Salarii, accesând modulul ''Contracte de muncă'' prin click dreapta pe salariat - ''Declarație pe propria răspundere pentru contractele part -time''.

Generarea declarației pe propria raspundere pentru contractele part time si calculul contributiilor


  •     Introducerea manuală a stagiilor de cotizare
  • Introducerea manuală a premiilor